20. оktobra 2018 godine u organizaciji Nacionalne aikido federacije Srbije održana je proslava 50 godina aikida u Srbiji. Ovaj događaj privukao je pažnju velikog broja aikidoka iz Srbije i iz inostranstva i njemu je prisustvovalo preko 48 klubova iz Srbije i preko 450 aikidoka iz Srbije, Mađarske, Italije, Hrvatske, Makedonije i Slovačke.

 

U okviru proslave održan je aikido seminar na kome su treninge vodili Velibor Vesović shihan 7.Dan i Michele Quaranta shihan 6.Dan, dva shihan akoji aktivno podučavaju u Srbiji. Ovo je bila izvanredna prilika da se prisutne aikidoke na licu mesta upoznaju sa sličnostima i razlikama u načinu prenošenja znanja i pristupu tehnikama i radu ova dva shihan.

 

Specijalni gosti  proslave bili su predstavnici ambasade Japana i pioniri aikida u Srbiji, među kojma je bila i gospođa Jovice Stanojevića jednog od pionira srpskog aikida. Pionirima aikida ovom prilikom su predate zahvlanice za njihov doprinos razvoju aikida u Srbije.

 

Događaj je zatvoren aikido demonstracijom – embukai – u kojoj su učestvovali svi klubovi učesnici a zatvorila su je demonstracije aikido shihana Vesovića i Quaranta -e