PRIČA O SEISHIN AIKIDOU

Seishin Aikido je osnovan u septembru 2003 od strane dvojice mladih majstora aikidoa u želji da treniraju i izučavaju sistem i metodiku aikidoa senseija Masatomija Ikede. U narednim godinama Seishin aikido je rastao od jedne sale sa četrdesetak kvadratnih metara i nekolicine učenika do današnje dve lokacije sa preko 200 kvadratnih metara tatamija, 4 grupe za vežbanje i preko 60 aktivnih članova. Broj ljudi koji su u nekom periodu bili deo Seishin aikido dođoa, koji su sa nama vežbali i družili se, je blizu 400 članova i oni su svi na svoj način učestvovali u rastu i razvoju Seishin Aikidoa.
Verujemo da je učestvovanje na seminarima najbolji način za napredak u vežbanju i da time deo svetske aikido porodice. U tom cilju naši treneri i učenici svake godine učestvuju na aikido seminarima u Srbiji i inostranstvu a Seishin aikido organizuje godišnji internacionalni aikido seminar sa Kvaranta senseijem u Beogradu, kao nekoliko klubskih seminara u toku godine. Održavamo prijateljske odnose sa klubovima iz Srbije, Makedonije, Slovačke, Austrije. Seishin Aikido je član Aikido asocijacije Srbije i prepoznat je od strane Aikikai fondacaije (Aikikai World Headquarters).
Naš cilj nije aikido radi pukog vežbanja. Mi u Seishin Aikido-u stvaramo zdrave i aktivne ljude, nesebične i posvećene, koji ne odustaju i koji znaju da ostvare cilj koji su postavili. Pridružite nam se! Probajte Aikido!!

NAŠI UČITELJI

IKEDA MASATOMI sensei

aikido-skola-vidikovac-seishin-zemun-dojo-klubIkeda Masatomi, 7. dan Aikikai (1940-2021) rođen je u Japanu, u Tokiju 8 aprila 1940 godine. Već kao mladić zainteresovao se za budo i pored aikidoa trenirao je džudo i sumo, u kojima je dostigao nivoe 5.dana džudo i 4.dana sumo. Uporedo sa budoom Ikeda sensei je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu (Taiku Nihon University / Tokyo) 1964 godine.
Ikeda sensei počinje da trenira aikido 1958 godine a od 1960 godine trenira u dođou Hiroši Tada senseija 9. dan Aikikai (Hiroshi Tada) jednog od učenika snivača aikidoa Moriheia Uešibe.
1965 godine prvi put dolazi u Evropu da bi podučavao aikido, najviše vremena provodi u Napulju gde pored aikidoa podučava i džudo ali se 1971 godine vraća u Japan. U narednom periodu, paralelno radeći kao profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj školi, Ikeda sensei izučava aikido, razne škole japanskog mačevanja i gimnastike i postavlja osnove i principe svog sistema podučavanja aikidoa.
1977 godine Ikeda sensei se na poziv Švajcarske asocijacije za kulturu i aikido (ASCA) vraća u Evropu. U narednih 25 godina podučava samo aikido i pomaže razvoju aikidoa kako u Švajcarskoj tako i širom Evrope, skoro stalno putujući i vodeći seminare. Švajcarska, Nemačka, Italija, Francuska, Rusija, Španija, Holandija, Turska su samo neke od zemalja koje je Ikeda sensei obilazio, pored njih tu su Češka, Slovačka, bivša Jugoslavija, Poljska, Mađarska.
Ikeda Masatomi je

  • Od 1977 tehnički direktor Švajcarske asocijacije za kulturu i aikido (ACSA)
  • Od 1994 tehnički direktor Češke aikido asocijacije (CAA)
  • Od 1996 tehnički direktor Slovačke aikido asocijacije (SAA)
  • Od 1996 godine Ikeda sensei postaje tehnički savetnik Internacionalne aikido federacije (International Aikido Federation, IAF)
  • Od 1997 tehnički direktor Jugoslovenske aikido Federacije

2002 godine Masatomi Ikeda se naglo i ozbiljno razboleo i na veliku žalost svih aikidoka koje su učile njegov sistem rada morao je da prestane sa podučavanjem i vratio se u Japan. Slovačka aikido asocijacija i Aikido asocijacija Srbije su Ikeda senseiju dodelile titulu počasnog tehničkog direktora.
Ikeda sensei je preminuo 21. juna 2021 godine, u Japanu.

MIKELE KVARANTA sensei

Mikele Kvaranta (Michele Quaranta), Shihan 7. dan Aikikai, rođen je 24 decembra 1953 godine na severu Italije u gradu Forlimpopoli nedaleko od Ćezene. Sa 6 godina sa roditeljima se seli u Francusku a pet godina kasnije u Švajcarsku. M.Kvaranta školovanje završava u Francuskoj, a nastavlja da živi i radi u Švajcarskoj.
Prve treninge aikidoa M.Kvaranta pohađa 1972 godine kod Vernera Hintemana (Werner Hintermann) u Aikikai Dojo-u Bazel, a sam Kvaranta sensei kaže za da mu je taj susret promenio život. U narednom periodu posećuje seminare majstora aikidoa koji su dolazili u Švajcarsku da podučavaju Aikido (Tamura Sensei, Tada Sensei).
Sensei-a Masatomi Ikedu upoznaje 1977 godine, da bi 1985 godine postao i njegov učenik a zatim asistent i lični uke. Uz Ikedu senseija M.Kvaranta usavršio svoje tehničko i teoretsko znanje o aikidou. Kao asistent i lični uke prati Ikedu sensei-a na seminarima koje Ikeda Sensei drži širom Evrope (između ostalih zemalja u Švajcarskoj, Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj).
Uz odobrenje Ikeda Senseia početkom 90ih M. Kvaranta preuzima odgovornost za dalji tehnički napredak aikidoa u tim zemljama centralne i istočne Evropza. Kvaranta sensei počinje redovno da dolazi u Češku, Slovačku, Srbija, Hrvatsku, Poljsku u kojima počinje da drži seminare.

Od 2002 godien Kavaranta Sensei preuzima od Ikeda sensei potpunu odgovronst za podučavanje aikidoa u Švajcarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Srbiji, Hrvatskoj. Do danas lista zemalja koju Kvaranta sensei redovno posećuje se proširila na Makedoniju, Bugarsku, Irsku i Englesku.

M. Kvaranta je trenutno je:

  • tehnički direktor Slovačke aikido asocijacije (SAA)
  • član tehničke komisije Aikido asocijacije Srbije
  • direktor tehničke komisije Aikido Švajcarska (Aikido Schweiz / Aïkido Suisse)

U januaru na Kagami birakiju 2015 došu Moriteru Uešiba dodeljuje titulu šihana (učitelj učitelja – shihan) Kvaranta sensiju, a 2019 ga promoviše u 7. dan.
M. Kvaranta tečno govori italijanski, francuski, nemački, španski i engleski. U mladosti profesionalno se bavio fudbalom, kao igrač i trener.

TRENERI

INSTRUKTOR – SHIDŌIN (Seishin Vidikovac)

aikido-skola-vidikovac-seishin-zemun-dojo-klubBoško Jelić, 5.Dan, Aikikai

Boško Jelić je osnivač i glavni instruktor u Seishin Aikido dođou na Vidikovcu.
Aikido trenira od 1994 godine a 2019 godine promovisan je u 5. DAN Aikikai.
1997 godine prvi put prisustvuje seminaru Ikeda senseia i u narednim godina aktivno prati seminare Ikeda senseija i Kvaranta senseija, kako u Srbiji tako i u inostranstvu (Makedonija, Švajcarska, Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Austrija, Bugarska, Japan)
Poseduje sertifikat za Operativnog trener aikidoa (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Beograd).
Profesionalno se bavi Aikidoom.
Generalni sekretar je Aikido asocijacije Srbije.
Generalni sekretar je Nacionalne aikido federacije Srbije.

ASISTENTI

aikido-skola-vidikovac-seishin-zemun-dojo-klubGoran Benak, 3.Dan, Aikikai
Fuku Shidoin (Vidikovac)
Prvi Aikido korake pravi u rodnom Vršcu 1998 godine. 2000 godine se seli u Beograd, radi studija, i u narednih nekoliko godina posećuje različite klubove trenirajući aikido. Od 2004 godine trenira u Seishin Aikido dođou.

2018 godine polaže za 3. DAN Aikikai.
Aktivno prati aikido seminare Kvaranta senseija i drugih majstora u Srbiji i inostranstvu (Slovačka, Makedonija, Ukrajina).
Diplomirani je matematičar i radi kao programer.
Pored aikidoa aktivno se bavi i ronjenjem.

aikido-skola-vidikovac-seishin-zemun-dojo-klubDobrica Đuknić, 3.Dan, Aikikai
Fuku Shidoin (Vidikovac)
Aikidom počinje da se bavi 2004 godine, i od početka trenira u Seishin aikido dođou. Od prve godine treniranja aktivno učestvuje na aikido seminarima, u početku samo u Srbiji a zatim i u inostranstvu (Slovačka, Austrija, Češka, Makedonija).
2016 godine polaže za 2. DAN Aikikai.

Poseduje sertifikat za Operativnog trener aikidoa (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Beograd
Od 2016 godine obavlja funkciju predsednika Aikido asocijacije Srbije
Nosioc zvanja 3. kyu Iaido.