Odabir kimona za aikido je samo naizgled lak zadatak, naručito za početnika. Svi smo se na početku svog bavljenja aikidoom susreli sa problemom odabira kimona za aikido. Dobar kimono će vas služiti godinama ali kako izabrati kimono koji odgovara vašim potrebama?

 

Ovim blogom želimo da odgovorimo početnicima na pitanja koja verovatno imaju i da im pomognemo u odabiru između kimona koja im se nude u prodavnicama. Takođe želimo da i iskusnim aikidokama olakšamo buduće kupivine kimona, naručito ako su on-line i da razjasnimo sve one pojmove koji sa na tim prodavnicama  pojavljuju: 280g/m2, light weight, standard cut, heavy weight

 

Kimono za aikido, u stvari aikidogi

Na zapadu se decenijama koriste izrazi kimono za karate, kimon za aikido i ne verujemo da će se to  lako promeniti ali u nastavku teksta mi ćemo umesto izraz kimono za aikido, ili aikido kimono, koristiti pravilan izraz aikidogi.

 

Reč gi na japanskom znači odeća dok reč kimono označava svilenu tradicionalnu japansku odeću koja se uglavnom koristi na ceremonijama.

 

U Japanu se kosriste izraz:

Aikidogi – odeća za aikido – 合気道着 ili 合気道衣

Keikogi – odeća za vežbanje – 稽古着 ili 稽古衣

Dogi – odeća puta – 道着

 

Drugim rečima kada bi ste u Japanu tražili kimono dobili bi ste odeću sa slike iznad i kao što ne koristimo tanki svileni kimono za naše treninge ni u ovom tekstu više nećemo koristi reč kimono za naš gi u kome treniramo.

Poreklo keikogi-ja

Za izgled današnjeg aikidogija zaslužan je Kanō Jigorō, osnivač džudoa. On je na osnovu hantena, teških jakni napravljenih od konoplje koje su u to doba nosili japanski vatrogasci, dizajnirao prvi moderni keikogi. Najstarija fotografija ujedno i najstariji dokument o prvom keikogi-ju  čuva se u Kodokanu i prikazuje Kano Džigoro-a u modernom keikogi-ju 1920 godine. Ubrzo i učenici Moriheja Uešibe uvidevši prednosti modernog keikogi-ja počinju da ga koriste za svakodneven treninge. 1960 godine pošinje i komercijalna proizvodnja prvih aikidogi-ja po kroju tadašnjeg judogi-ja

 

Tipovi Aikidogi-ja

Aikidogi se uglavnom pravi od čistog pamuka a razlikuje se po načinu tkanja i gustini tkanine.

 

Kao mera za razlikovanje aikido gi-ja koristi se gustina tkanine izražena u gramima po metru kvadratnom tkanine – g/m2 ili uncama –Oz, samim tim što je veća gustina tkanine veća je i težina samog gija.

 

Gi se sastoji od gornjeg dela (uwagi – gornji gi) i pantalona (shitabaki – pantalone). Kako su pantalone uvek od tanje tkanine nego gornji deo gi-ja sve podele u nastavku teksta će se baviti samo gornjim delom gi-ja.  Pantalone gi-ja obično imaju ojačanja na kolenima koja olakšavju suwari-wazu i

 

U zavisnosti od materijala od koga je gi napravljen i namene za koju se koristiti možemo da  sve aikidogi-je uopšteno da podelimo u 3 kategorije:

 

Light-weight ili ultra-light-weight modeli se prave od pamuka ili platna, materijal je isti kao kod karate gi-ja ili tekvondo gi-ja (vidi sliku).

 

Gustina ovih modela je okvirno od 8 Oz do 12 Oza (190 g/m2 do 280 g/m2)

 

Ovakav aikido gi je idelan za putvanja i područja sa toplim klimama. Popularan je u Japanu gde leti temperature dostižu i 40° C uz vlađnost vazduha od 90% i dođoi nisu uvek klimatizovani. Praktični su za putovanja jer zauzimaju manje mesta i brzo se suše. Sa druge strane slabije upijaju znoj i manje su otporna od ostalih

 

 

Standard ili classic modeli se prave od pamuka od dve vrste tkanja. Gornji deo gi-ja je od lako propoznatljivog Sashiko-a tkanja ili pirinčanog tkanje (eng. rice grain weaving) a donji deo gi-ja od Hishisashi-ja ili dijamantskog tkanja (eng. Diamond weaving) (vidi sliku).

 

Gustina ovih modela je okvirno od 320 g/m2 do 500 g/m2

 

Ovakav gi je idealan za početnike ali i za dugogodišnje aikidoke. Sashiko tkanje je izdržljivo i mekano, nije preterano teško i dobro upija znoj.

 

 

Heavyweight ili super-heavyweight modeli se isto prave od Sashiko i Hishisashi tkanja uz tu razliku što je Sashiko tkanje „duplo“ (eng. dual layer) za razliku od standardnih, klasičnih single layer modela.

Dual layer tkanje (na jap. Futaesashi) ne podrazumeva dva sloja materijala već duplo gušću tkaninu posle tkanja od single layer-a (jap. Hitoesashi) koji se koristi kod standardnih modela (vidi sliku)

 

Gustina ovih modela je okvirno od 640 g/m2 do 900 g/m2

 

Ovakvi modeli se praktično više korist u džudou nego u aikidou zbog svoje čvrstine kojom otežavaju hvatove za sam gi i tehnike koje to zahtevaju. Heavyweight modeli su takvog kroja da preko leđa prolazi šav koji usled debljine materijal može biti neprijatan pri izvođenju padova

 

Danas je sasvim normalno kupiti savršeno beli aikidiogi. Slobodno možemo da kažemo da je danas preko 95% aikidogi-ja na svetu belo usled uobičajnog izbeljivanja pamuka.  Prvi aikidogi-jevi su bili od pamuka koji nije bio izbeljen kao što se dans radi i bili su bledožućkaste boje pamuka (slika desno). Ovakvom aikidogiju su potrebne godine korišćenja i bezbroj pranja da bi postao potpuno beo. Na taj način se veoma lako u dođoim u Japanu razlikovao početnik sa novim aikidogijem od iskusnih aikidola koje trenirau godinama.

 

 

Kroj aikidogi-ja

 

Kao što smo već pomenuli na početku teksta aikidogi je nastao po uzoru na judogi što podrazumeva da je kroj samog gija bio prilagođen kostituciji i potrebama džudoka. Kako aikidoke i džudoke imaju različite potrebe i različitu građu vremenom je došlo do menjanja i prilagođavanja kroja aikidogija tako da danas postoji veliki broj različitih prilagođenih krojeva aikidogija.

 

Kod kroja aikidogija treba obratiti pažnju na dužinu gornjeg dela, širinu gornjeg dela i dužinu rukava

 

Klasičan kroj – Traditional cut je nalik džudogiju ima širi i kraći gornji deo i duže rukave koji dosežu do šaka. Ako uzmemo činjenicu da je prosečan džudoka ima 10kg više od prosečnog aikidoke nameće se zaključak da ovakav kroj nije najpogodniji za aikido.

 

Vežbanje aikidoa podrazumeva česte hvatove za zglob šake i sam gi je poželjno da ima kraće rukave a gornji deo ne sme biti preširok i kratak, da se lako otvara i izlvači iz hakame tj pojasa pri vežbanju.

 

Različiti brendovi proizvođača napravili su različite krojeve za aikido i nemoguće ih je sve ovde navesti ali u opisima svakog od njihovih modela naćićete da se pominje ili dužina rukava ili širina gornjeg dela ili dužina gornjeg dela. Idealno je probati gi pre kupovine, što je moguće u radnji, i tada obratiti pažnju na kroj i materijal gija. Kada poručujemo online, situacija je malo drugačija, tada se moramo osloniti na opise koje nam je prodavac pružio ili na iskustvo ljudi koji su več poručivali od tog prodavca

 

Na kolenima pantalona aikidogija obavezno se nalaze ojačanja da bi olakšalo duže sedenje u seizi i vežbanje u suwari wazi.

 

Kod nekih proizvođača moguće je doplatiti da se na gi doda ili mune himo – vezica na grudima i koshi himo – vezica na kuku, koje sprečavaju da se gi otvori prilikom vežbanja

 

 

Kako izabrati veličinu kimona za aikido – aikidogija?

 

Veličina aikidogija se bira u odnosu na visinu i građu (težinu) aikidoke.

 

Najčešće se veličina aikidogija označava visinom, i veličine su određene na po 10cm i prema tome imamo veličine 150cm, 160cm, 170cm, 180cm itd. Neki proizvođači koriste brojne oznake za veličinu aikidogija (npr 5, 6, 7) ali su i ove oznake direktno vezane za visinu, na primer 5 stoji za 180cm, 6 za 190cm itd

Postoje i proizvođači koji rade i velilčine 165cm, 175cm, 185cm ali su oni ređi i u najčeće su u pitanju online prodavnice. Online prodavci  obično imaju i tabele sa merama koje pomažu pri odabiru veličine. Na slici dole imamo primer tabele veličina aikidogija u  zavisnosti od visne i težine aikidoke.

 

NAPOMENA ova tabela odgovara samo za odgovarajući brend keikogija!!!

 

Kod nas u prodavnicama zastupljene su klasične veličine što znači da bi aikidoka od 175cm morao da bira između veličina 170cm i 180cm. U ovom slučaju treba se uzeti u obzir i građa aikidoke, pol, širina ramena, težina. Neka okvirna smernica za kupovinu u ovom slučaju bi bila

-veličina 170cm – ako aikidoka ima uža ramena i manju težinu od idealne

-veličina 180cm – ako aikidoka ima šira ramena i veću težinu od idelane

 

Aikidogi je napravljen od pamuka i obavezno se skuplja pri pranju!

Ova činjenica je uzeta u obzir pri označavanju veličine aikidogija i nemojte se zbuniti ako u radnji probate gi a on izgleda prevelik za vas. Posle 3-4 pranja u mašini gi će doći na svoju veličinu. Različiti keikogijevi će se različito skupiti. Da bi ste sprečili dalje skupljanje aikidogi-ja perite ga u haldnoj vodi, na temperaturama ne većim od 40°C i bez korišćenja izbeljivača koji vremenom slabi tkaninu.

 

Naravno, ukusi su različiti i svako treba da izabere kroj i dogi koji se njemu sviđa. Ovaj blog je samo naša preporuka na šta treba da obratite pažnju pri sledećoj kupovini aikidogija i nadamo se da smo vam pomogli u tome.